tirsdag 7. januar 2014

Kva mangler eg?

I går og i dag har eg rydda i mine private gemakker. Mange av dere veit at eg har drevet nettbutikken Desiree's Lappeteknikk i ja, er det 14 år snart? Tida går fort. På jobben kjøper eg inn stoffer og selger de videre til flotte damer land og strand. Privat syr eg enkel lappeteknikk. Stoffene eg har privat stammer delvis fra innkjøp når eg er rundt om kring og ser korleis konkurrentane mine har det. Er alltid så koselig å slå av ein prat med driftige butikkeiere :-) Og lappedame som eg er går eg aldri tomhendt ut av butikken. Men også har eg stoffer fra egne butikkhyller.

I sommar fekk eg malt eit rom og innredd det til syrom. Eg har vore veldig fornøyd med løysinga, men eg har kjent på ei misnøye at eg har følt eg ikkje hadde oversikt over kva stoff eg hadde. Sakte men sikkert vaks det fram i meg dei siste vekene at eg ville ta ut alle stoffene av rommet og sortere de, veie de, og finne ut kor mykje stoff eg egentlig hadde. Eg har jo sydd på Bonnies Mysterie, og det har ført til at eg er gått tom for mørkeblå stoff og også gult og oransje. Så der visste eg at eg hadde ein slunken beholdning. Eg følte også at eg ville sy eit stort sengeteppe i brunt og beige, for der hadde eg ein mistanke til at eg hadde veldig mykje.

Slik såg haugen ut før eg begynte å sortere;Eg bestemte meg for å sortere i tre kategorier - vanlige - og då etter farge, japansk vevde - delvis etter farge og til sist flanell. Flanell veit eg at eg har investert i litt i desember sidan eg då fekk inn ein flott ladning til butikken.
Her ser du resultatet etter dei vanlige var sortert;

Eg veit at ved vanlige stoffer så er ca 180 gram 1 meter stoff. Etter eg hadde veid alt var resultatet slik;
Kvite - 8 meter
Beige - 28 meter
Brune - 31 meter
Grå - 16 meter
Svart - 24 meter
Røde - 11 meter
Rosa - 8 meter
Lilla - 7 meter
Regnbue - 6 meter
Grønn - 22 meter
Blå - 17 meter
Gul - 4 meter
Oransje - 2 meter

I Teppet Bonnies Mysterie Celtic Solistice - der er det rekna at det går ca 12 meter med stoff, om eg hugsar rett. Det betyr at skulle eg sy slike tepper av alle stoffene mine, så har eg nok til 15 tepper. Der er det riktignok mange veldig små biter. Eg veit eg har mange beige og brune stoffer, men mange av de er med farge i, og eg vil påstå at med det utvalget eg har, så er det ikkje meir enn det treng være for ei lappedame med respekt for seg sjølv. I år blir det ikkje noko sying for å "bruke opp" stoffer. I år kjem eg til å gjere det heilt annleis. Eg har bilde på bilde på bilde med ting eg har lyst til å sy, og det skal eg prioritere. Eg tek gjerne utgangspunkt i det eg har, og supplerer med det eg treng. Og finn eg noko anna eg har lyst på, så er det heilt greit det også. Det som går att ser eg er at eg mangler basisstoffene.

Men, eg sorterte jo litt andre stoffer også - her er de japansk vevde;
Her har eg totalt 58 meter. De er ikkje så lette å få tak i og eg merker at desse vegrer eg meg veldig for å sy av. Men, nokre tepper kjem det nok til å bli.

Så sorterte eg restene;
Vannvittige 50 meter! Eg må jo berre le. Eg slo straks fra meg tanken på å "sy berre av rester ei stund". Men, eg er svært takknemlig for desse restane, kjekt å kunne gå på jakt i desse for godbiter som ofte setter prikken over i en på eit arbeid.
Til sist flanellen;
Her er den komen på plass i hylla si. Etter å ha i lang tid hatt berre bittesmå rester var det deilig å igjen ha eit så godt utvalg at eg veit eg kan sy både tre og fire tepper uten å være redd for å  ha nok. Det er kjekt å alltid ha eit guteteppe og eit jenteteppe sydd, slik at når nokon skal ha så har eg noko på lur.
Altså - no har eg fått alle stoffene tilbake på plass, og no ser det slik ut;


Eg føler faktisk at dei tek mindre plass, og det er vesentlig meir oversiktlig. Og eg merka at når eg rydda i dei så såg eg fleire ting eg har lyst til å sy. Så kjekt! Og eg veit også at lilla, blått, oransje og gult er farger eg gjerne kan prioritere når eg skal handle litt. Ja, og så er det berre resten igjen da - det blir nok i kveld;
Takk for at du valgte å lese om jobben eg har lagt ned for å få meir orden i sysakene :-) Ønsker deg ein deilig dag! Klem fra Desiree

15 kommentarer:

 1. Der har du gjort en kjempejobb! Og når en får oversikt, så er det lettere å bruke av dem også. Men hva gjør du med små rester, lager remser eller firkanter? Mine ligger bare i en pose sortert etter farge.

  SvarSlett
 2. Hei!Så flott du har fått det på ditt nye syrom,system,enn så lenge!Skriver ut fra meg selv,da eg hadde/har 3 apotekerdisker med navn på gønne osv. stoffer,men som eg nå ikke kommer fram til.Grunna lite bord med "stæsj"nødvendige stoffpakker med mønster,og rikelig med kasser med lokk,eg prøvde å ha i system,foran diskene.Mandror for lite syrom,for det er ikke snakk om å ha for mye i denne bransjen her,he,he!Men eg har system i min fantastiske hule,spør andre familiemedlemmer etter noe,tar det ikke lange tiden å finne det.Sliter litt med å finne akuratt det røde stoffet,vet eg har det,men vilken kasse?Men da blir det spennende å sy,ender opp med noe annet enn akuratt planlagt.Leser på data,at det er kjøpestopp hos stoffavhenige i diverse quiltebutikker i år,skal visst bruke opp alt det gamle,og det vil sikkert ta sin tid!Så da lurer eg på om diverse quiltebutikker ikke skal ta inn nye stoffer i hele 2014,siden de ikke skal handle!!Spurte en kunde om det,"å nei,de måtte nå se det nye på markede om det var noe spennende""Ja,men quiltebutikkene kan jo ikke drive museum i 2014"Kunden fikk en vekker da!"Mange bekker små,blir en stor Å!Quiltebutikkene får være så flinke til å lage fristene modeller i butikken,at kundene blir så fristet,solgt!Tiden skal strekke til i år!Tisdagstanker fra Quiltegleder Margrethe

  SvarSlett
 3. Der var det blitt orden i sysakene:-) Grue meg litt, og glede meg også til æ skal ta fatt, det minke jo ikke hos meg! Har ikke tid ennå, har mye å sy ennå:-) Quilteklem fra Jorunn

  SvarSlett
 4. Slike innlegg som her blir ein inspirert av. No må eg rydde! Har jo ikkje eit slikt flott syrom som du, men eg kan bruke den plassen eg har. Det viser deg alltid at ein har mykje meir stoff enn ein trur (og det skal ein jo også, hi.hi). Blir kjekt å sjå kva du bruker alt dette stoffet til etterkvart. Ha ein fin dag!

  SvarSlett
 5. Ska sei du har vore flink:)

  SvarSlett
 6. Du verden for en oversikt. Hyggelig og morsom lesing. Eg trur ikkje eg skal veie mine stoffer. Det kan bli en ubehagelig overraskelse. Eg har en tendens til å regne alt om i kroner.Et viss antall kilo = et visst antall meter x kr 150,-= kr ???????????. Kanskje eg må ta en prat med forsikringsselskapet.LOL

  SvarSlett
 7. Kjempejobben gjort. Veit at alle desse stoffa inspirerer når dei er sorterte. Lykke til med sømmen! IngridK

  SvarSlett
 8. WOW du har gjort ein kjempejobb!

  SvarSlett
 9. Du har jammen fått sortert MYE stoffer :-) Flott syrom du har! Jeg har samme jobben foran meg, men har ikke kommet igang enda, men det blir. Som du sier, det er enklere når man har litt oversikt ;-)

  SvarSlett
 10. Litt av en jobb du har gjort! Om jeg får litt system og orden i mine stoff, varer det ikke lenge før det er i ulage igjen. Men det er mye kjekkere og mer oversiktlig når det er sortert etter farger/stofftype

  SvarSlett
 11. For en imponerende jobb du har gjort, og like imponerende er antall meter/ kilo stoff du har!! Herlig å få orden og oversikt, jeg er helt enig i at det gir videre inspirasjon til å sy. Tar en sjau på syrommet mitt med ujevne mellomrom jeg også, og det føles like godt hver gang :)

  SvarSlett
 12. ….uuups - kjempejobb som jeg ikke tør å ta….

  SvarSlett
 13. Så flott! Og så godt etterpå;) Smart måte å få fargeoversikt på;)

  SvarSlett
 14. Så kjekt med mange fine kommentarer - vil prøve å svare på nokre spørsmål;

  lappetussa-Ingunn, restene har eg berre foreløpig i desse trekurvene. Eg har planer om å sy eit stort resteteppe i Log Cabin, og då kjem eg nok til å bruke av desse kassane.

  Margrethe- eg deler dine tanker ang kjøpestopp. Og det var nok litt difor eg rydda opp i stoffene mine. Skjølv om eg har mykje stoff, så veit eg at eg kjem til å trenge å supplere med stoffer jevnt og trutt. Eg har av og til hatt tankar om - "Eg burde bruke opp" - men kvifor burde eg det? Treng eg meir plass, så kan eg rydde, eller også faktisk gi bort stoffer. Av og til kjem eg i kontakt med nokon som vil begynne å sy, og da gir eg de et par kilo stoffer. Det kan være det lille puffet som skal til for at de kommer skikkelig i gang. Og om eg har 50 kilo stoffer, eller 47 kilo, spiller jo liten rolle.
  Det er trist om alle skulle ha kjøpestopp. Konsekvensene er jo at mange butikker må stenge, men eg trur ikkje at de tenker gjennom dette. For min del er det nok litt slik at når eg syr større ting, så passer eg på å bruke gode kvalitetsstoffer på baksida også, da bruker eg jo opp litt av det eg har.

  også poenget mitt med å rydde var å finne ut, om eg no slutta å kjøpe, vil eg da få "brukt de opp"? Nei, eg ville nok heller føle meg ufri og tvungen. Ein god kombinasjon av å bruke opp, og å fornye trur eg er det beste. Og som Bonnie har sagt, eit flott teppe syr man ikkje av 10 stoffer, men av 100. Og da er det jo veldig dumt om eg har vore "flink" og brukt opp alt.

  Sy av lageret - og kjøp nytt når du har lyst til å kjøpe nytt - det trur eg er det aller beste.

  Til sist vil eg sei at eg har lært masse av desse programmene på Kanal FEM som handler om kaoskontroll eller total opprydding. Det å tømme eit rom fullstending, sortere i kategorier gjer at ein får ein annan oversikt enn å berre flytte rundt på ting.

  Hey - ha ein fin dag då alle dåke vakre sjeler :-) :-*

  SvarSlett
 15. Hei! Er imponert over alt du har og over den ryddejobben du har gjort! Jeg har også ryddet på syrommet mitt for noen måneder siden, og det er veldig fint etterpå. Nå bruker jeg mye mindre tid på å lete etter ting jeg vet jeg har og som jeg trenger. Jeg ser også lettere nye prosjekter og kommer lett i gang. Vel verdt investeringen av tid! (PS Jeg er også glad i ryddeprogrammer som Kaoskontroll! :-) )

  SvarSlett